Για Εμας

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Εδώ από το 1910

Το καφέ-μπιστρό ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ – Λέσχη Σπάρτης βρίσκεται στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου του Δημαρχείου, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας , έργο του αρχιτέκτονα Γ. Κατσαρού, που χρονολογείται στα 1910 , σχεδιασμένο πάνω στις αρχές της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η χαρακτηριστική συμμετρική δομή, κάτοψη και όψη του διώροφου κτιρίου καθώς και η κεντροβαρική, επιβλητική θέση που κατέχει επί της κεντρικής πλατείας και κατ’ επέκταση στη γραμμική διάταξη της σύγχρονης πόλης, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για τη διαμόρφωση του εσωτερικού και για τη δημιουργία της ταυτότητας του νέου χώρου.

Η κεντρική πλατεία της σπάρτης και η Λέσχη Σύμμετρον Cafe Bistro

Η Συμμετρια

Ιστορικό πέρασμα

Οι έννοιες της «Συμμετρίας» και της «Γεωμετρίας» διατρέχουν το σύνολο της πρότασης για τoν εσωτερικό χώρο του café – bistro, γεγονός που αναδεικνύεται και στο νέο όνομά του, ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ _ ΛΕΣΧΗ ΣΠΑΡΤΗΣ. Η ιδέα για το νέο χώρο, του συνδυασμού της χρήσης του café – bistro με αυτή ενός πολυχώρου ποικίλων εκδηλώσεων και εκθέσεων, ήταν επιθυμία μας, η οποία βασίστηκε στην πεποίθηση μας πως, ένα τόσο κεντρικό, ιστορικό πέρασμα της πόλης, πρέπει να εξελιχθεί και να προσελκύσει ποικίλες χρήσεις και ηλικιακές ομάδες.

Oι Χωροι

Πολύχρος έκφρασης και συνάτησης

Ο σχεδιασμός του Σύμμετρον, προτείνει πέντε «δωμάτια», συνθέτοντας υπο-ενότητες με διαβαθμισμένες δυνατότητες χρήσης και φιλοξενίας δράσεων αναψυχής, πολιτισμού και κοινωνικών συναντήσεων. Το κεντρικό «δωμάτιο», – όπου ας σημειωθεί πως κατά τα αρχικά σχέδια του Γ. Κατσαρού, ήταν η είσοδος για το σύνολο του κτιρίου – φιλοξενεί την είσοδο στο χώρο, και την κύρια χρήση του καφέ, ενώ τα άλλα τέσσερα, αντιδιαμετρικά και εκατέρωθεν, διαμορφώνονται ως, καθιστικό και bistro (νότια πτέρυγα), βιβλιοθήκη και τραπεζαρία (βόρεια πτέρυγα) αντιστοίχως.

Δωμάτειο αναψυχής κατάλληλο για οικογένειες της Λέσχης Σύμμετρον Bistro στην Σπάρτη
Εξωτερικά καθύσματα της Λέσχης Σύμμετρον Bistro στην Σπάρτη
Δωμάτειο φιλοξενίας δράσεων αναψυχής, πολιτισμού και κοινωνικών συναντήσεων
Εξωτερικά καθίσματα πάνω στην κεντρική Πλατεία της Σπάρτης
Ο κεντρικός χόρος της Λέσχης Σύμμετρον Bistro στην Σπάρτη

Ο Κεντρικος Χωρος

Γεωμετρία και αναψυχή

Στον κεντρικό χώρο, η γεωμετρία κυριαρχεί, καθώς δεσπόζουν τέσσερις αξονικά τοποθετημένες κολώνες, οι οποίες επενδύονται με κεραμικό πλακίδιο χρώματος μπλε ραφ, γραμμικού μοτίβου (στον τόνο της εξωτερικής χρωματικής παλέτας του κτιρίου) τονίζοντας έτσι, την στιβαρότητα του κτιρίου και την κεντρική υποδοχή του εσωτερικού.